TIIKERIMAITO

TIIKERIMAITO

Mainitsinkin jo, että joulun aikoihin tuli hörpittyä horchata de chufaa, vaikka en ensin tiennytkään, mitä se chufa oikein on. No pikku googletus selvensi nopeasti, että kyseessä on tiikeripähkinöistä eli maamanteleista valmistettu juoma, jota on alunperin nautittu Valencian alueella virkistävänä kesädrinkkinä. Horchataa juodaan muuallakin espanjankielisessä maailmassa, mutta nimi saattaa viitata myös riisistä, seesaminsiemenistä, ohrasta tai pelkästään yrteistä valmistettuun perinnejuomaan. Espanjassa kyse on kuitenkin chufa-drinksusta ja sitä saa ostaa valmiina tölkeissä, jopa veteen sekoitettavana jauheena supermarketista. Ällömakeana!

Tiikeripähkinöitä saa onneksi jo Suomestakin ja kotona päätin oitis laittaa oman tiikerijuoman tulemaan. Varsinkin, kun opin, että se tapahtuu aivan samaan tapaan kuin pähkinä- ja siemenmaitojen valmistus. Pikku kikkareet eivät nimestään huolimatta ole pähkinöitä tai siemeniä, vaan kastanjasädekaislan juurimukuloita. Ikivanhoja, vaatimattomia viljelyskasveja, joiden arvostus on kasvamaan päin sekä ravitsemuksellisten että terveyshyötyjen vuoksi. Tiikeripähkinät sisältävät mm. rautaa, kalsiumia, C-vitamiinia, kaliumia, fosoria sekä erittäin runsaasti hyvänlaatuista tärkkelystä, ravintokuitua ja kohtalaisesti myös proteiinia. Niille ei tiettävästi juurikaan olla allergisia ja niitä voi nauttia sekä raakana että kypsennettynä. Kaiken kaikkiaan siis oivallinen vaihtoehto pähkinöille ja viljoille sekä kasvis- että raakakokkauksissa.

Chufat voi syödä suoraan pussista, mutta liottamalla ne pehmenevät huomattavasti, mikä on olennaista, kun niistä haluaa lypsää maitoa. Valmistin oman maitoni netistä löytyneitä ohjeita seuraillen ja helppoahan se oli kuin heinän teko. Olen tähän asti vannonut mantelimaidon nimeen, mutta tiikerimaito kaappasi ykkössijan yhdellä murahduksella. Makeaa ja täyteläistä mutta raikasta. Herkullista sellaisenaan ja aivan loistavaa chia-puurossa ja aamumyslin lisukkeena.

Tiikerimaito (Horchata de chufa)

250 g tiikeripähkinöitä eli maamanteleita
runsaasti vettä liotukseen
1,5 l raikasta vettä
(1 rkl hunajaa tai agavesiirappia)
ripaus kanelia tai 1/2 tl raastettua sitruunan kuorta tai molempia

Liota tiikeripähkinöitä runsaassa vedessä 24 tuntia. Vaihda vesi välillä. Siivilöi ja huuhtele.
Laita tehosekoittimeen liotetut tiikeripähkinät ja n. puolet varsinaiseen maitoon tulevasta vedestä. Tehosekoita hienojakoiseksi soseeksi. Lisää loput vedestä, kaneli ja mahdollisesti sitruunankuori sekä halutessasi vähän hunajaa tai agavesiirappia. Jatka tehosekoittamista maidoksi. Anna seistä blenderin kannussa 1/2 tuntia ennen siivilöintiä. Kaada tämän jälkeen siiviläpussiin tai harsokankaalla vuorattuun lävikköön ja valuta maito suureen kulhoon. Puristele jäljelle jäävä kuitu mahdollisimman kuivaksi. Jäljelle jääneen kuidun käytin gluteenittomaan leipätaikinaan, jossa toimi todella hyvin. Sekoita valmis tiikerimaito ja siirrä suljettavaa lasipulloon (pulloihin). Säilytä jääkaapissa. Omani kului nopeasti, sillä juoma maistui koko perheelle. Säilyy kuitenkin pari vuorokautta kylmässä mutta juoma kannattaa sekoittaa aina ennen tarjoilua.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *